Met zorg bereid

Op dit moment worden mét zorg vijf nieuwe fietsroutes voorbereid.

Tijdens de Polderdag op donderdag 30 mei 2019 (Hemelvaartsdag) kies je uit één van de vijf fietsroutes door het landelijk gebied rond de stedenring Leiden – Zoetermeer – Alphen aan den Rijn. De routes voeren je langs de prachtige natuur en historie van het platteland, zo dicht bij de stad. Onderweg bezoek je boerderijen, kwekerijen en cultureel erfgoed. De ondernemers in het buitengebied zetten speciaal op deze dag de deuren van hun bedrijf open, organiseren leuke activiteiten en serveren de lekkerste (streek)-hapjes en drankjes.

Er worden ieder jaar heel veel bijzondere activiteiten georganiseerd die een uniek kijkje bieden in het leven en werken op de boerderijen, molens en kwekerijen, en je kennis laten maken met de dieren en planten die leven in de polder. Luister naar een optreden, maak de strobalenrace mee en proef heerlijke huisgemaakte producten. Ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten: oud-hollandse spelletjes, een springkussen, ponyritjes, spelen in de hooiberg en slootjessafari.

Zodra er meer bekend is kun je hier alle informatie lezen over Polderdag 2019. Op dit moment lees je hieronder nog alles over Polderdag 2018.

Save the date: donderdag 30 mei 2019 Hemelvaartsdag is er een nieuwe Polderdag.

 

Meedoen

Om mee te doen hoef je alleen maar op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei 2019) de fiets te pakken en ’s ochtends naar één van de startpunten te fietsen! Daar ontvang je je deelnamebewijs en een routekaart. Iedere route is ongeveer 20 km met zo’n 8 bedrijven om te bezoeken. De startpunten zijn open van 10.00 uur – 13.00 uur. De boerenbedrijven sluiten om 16.00 uur. Deelname kost € 3,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar doen gratis mee.

 

 

Opening

Van 9:30 uur – 10:00 uur is de officiële opening van Polderdag Land van Wiek & Water.

Op het erf van Moes & Tuin, Oostkanaalweg 3a, Alphen aan den Rijn. Moes & Tuin is het bedrijf van Remon en Sylvia van Veen. Een kwekerij met tuin- en terrasplanten en hanging baskets én huurmoestuinen in de kas! Ontmoet ze alvast op 5 mei op onze streekmarkt in de Doezastraat, Leiden.

Dit bedrijf is ook een startlocatie.

 

 

Routes en startpunten

 

Route 1: Hazerswoude – 27,5 km

Heerlijk weids en groen en een stukje door Alphen is deze route dit jaar. Er is een bezoek aan molen en kwekerij mogelijk. Kaas en zuivel vind je op de boerderij en in een Landwinkel en inspiratie opdoen over creatieve workshops kan op deze route! Je kunt de fietsroute eenvoudig uitbreiden richting Nieuwkoop. Heel veel plezier op deze muzikale openingsroute, waar de traditie van het strobalenladen in ere wordt gehouden in het land van een melkveehouder.

Startpunten en lengte tot de route vanaf startpunt

 

Route 2: Kaag & Braassem – 28 km

Ontdek wat een veelheid aan kwekerijen zich in het landelijk gebied op deze route bevindt met oa: bromelia’s, asperges, en ‘vergeten groenten’. Ook een molenbezoek is mogelijk net als een ritje op een pony tijdens deze fietstocht. Of, sta oog in oog met een koe. Waai mee met de wieken van de molen(s), vaar mee op het pontje en geniet van de klanken van weidevogels onderweg en muziek op locatie. Veel plezier!

Startpunten en lengte tot de route vanaf startpunt

 

Route 3: Alphen – Nieuwkoop – 24 km

Nieuw dit jaar! Een route door Aarlanderveen en een stukje van Nieuwkoop. Dan weet je dat het met de molens op de route wel goed zit. Een theetuin en gezellige boerenbedrijven hebben vandaag op jouw komst gerekend. Op een van de erven wordt deze Polderdag tweemaal een ‘Wiek & Water’- dans uitgevoerd! Fiets je mee?

Startpunten en lengte tot de route vanaf startpunt

 

Route 4: Zoeterwoude Stompwijk – 24 km

Deze route heeft voor elk wat wils, zeker voor de vogelaar die op twee plaatsen op de route zijn hart kan ophalen. Je kunt een poldermolen bezichtigen en een TOP-locatie waar je van alles kunt beleven, ook een slootsafari (!) en lekkers uit de streek ‘voor onderweg’ kunt kopen. Een gezellige zuivelboerderij waar je kunt logeren tijdens het seizoen heeft open erf, net als een biologische kaasboerderij. Ponyritjes kunnen gemaakt worden op een andere locatie en is er live-muziek om van te genieten. Twee loonbedrijven hebben vandaag de deuren open en machines uitgestald, en je kunt een gemaal bezoeken en daar van alles over te weten komen over het werk van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Deze route is voor de echte fietsliefhebber gemakkelijk te koppelen aan route 5 Duin Horst & Weide. Polder ze!

Startpunten en lengte tot de route vanaf startpunt

 

Route 5: Duin, Horst & Weide – 8 km

Een route klein maar fijn, met voor kinderen veel speelmogelijkheden op camping en kinderboerderij! Was jij ooit zo dicht bij de wieken van een echte poldermolen, pas maar op als het waait en de wieken draaien. Hoe ruikt een pioenroos en een oleander? Je kunt het op deze route ontdekken. Live-muziek en biologische teelt, een imker het is er allemaal. De route is eenvoudig uit te breiden met de route Zoeterwoude – Stompwijk! Genieten.

Is de route toch te kort? Dan kun je eenvoudig een doorsteek maken naar de route Zoeterwoude-Stompwijk.

Startpunten en lengte tot de route vanaf startpunt

*In de flyer wordt nog het oude huisnummer van Camping Noorthey vermeld. Het nieuwe nummer is 27a. De camping is nog op dezelfde locatie als voorgaande jaren.

 

Liever wandelen?

Wandel je liever, dan kun je onder leiding van een gids een wandeling door Hazerswoude maken. Je bezoekt verschillende bedrijven en de gids vertelt over de streek. De wandeling duurt ongeveer vier uur en start om 12.00 uur bij Café de Egelantier, Raadhuisplein 1, Hazerswoude-Dorp. Reserveren is niet nodig.

 

Tips voor onderweg

Neem contant geld mee. Voor de veerpont (route 2 Kaag & Braassem) of voor wat lekkers te koop op de verschillende bedrijven.

Regenkleding: altijd verstandig!

Picknicken kan onderweg op veel leuke plekken.

 

Naar buiten!

Naar buiten! regio Leiden organiseert activiteiten in de natuur, zowel binnen als buiten schooltijd. Het doel is daarbij om kinderen tussen 4 – 12 jaar te verleiden meer buiten te spelen. Ontdekken, onderzoeken, samenwerken, maken en bewegen staan hierbij centraal.

Op de Polderdag krijgt ieder gezin een 50-dingenlijst. Hierop staan 50 buiten-dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde jaar. Tijdens de Polderdag kunnen kinderen al een paar dingen van de lijst afstrepen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bij het Transferium (TOP) met Naar buiten! op slootjessafari.

 

Sponsoren en betrokkenen

Polderdag 2018 werd mede mogelijk gemaakt door: