Ontdek het echte boerenleven

Het werk op de boerderij is elk seizoen anders, in het voorjaar gaan de koeien naar buiten zodat we in de zomer kunnen genieten van de eerste graskaas. In de zomer wordt het gras gemaaid en wordt er gehooid zodat de koeien in de winter weer kunnen eten. Boerenkaas, yoghurt, aardappelen en spruiten; het komt allemaal van een boerderij misschien wel vlakbij jou in de buurt. Kom op bezoek bij de boer en maak kennis met het echte boerenleven. Knuffel met lammetjes, melk een geit, maak kunstwerken van schapenwol of pluk de lekkerste kruiden in de wildpluktuin.

Polderkalender Kidsproof Specials

De leukste tips voor ouders & kids in de polder vind je in onze Polderkalender Kidsproof Special. Download de folder of haal een exemplaar van echt papier op bij Kinderboerderij Merenwijk in Leiden. Heb je gelijk je eerste polderuitje te pakken. Voor nu nog heel even geduld, want de folder verschijnt in juli of augustus van dit jaar.

 

Daarnaast versturen we vier keer per jaar de Polderkalender Kidsproof Nieuwsbrief. Schrijf je in voor de Kidsproof nieuwsbrief en je ontvangt vanzelf ook deze nieuwsbrief in je mailbox. Of lees direct de meest recente nieuwsbrief: Zomer nieuwsbrief Kidsproof.

Lekkere streekproducten & hooi op het land

De zomer is een druk seizoen voor alle boeren in het Land van Wijk & Wouden. En ook in de natuur is het een drukte van belang. Het zomerfruit rijpt langzaam aan de bomen, de bloemrijke bermen trekken veel bijen en vlinders aan en boeren gaan het land op om te hooien. Wil je dit van dichtbij bekijken? Trekje je wandelschoenen aan want vanaf 15 juni zijn de boerenlandpaden weer open. Doe tijdens je wandeling inkopen bij een boerderijwinkel, bijvoorbeeld een lekker stukje romige graskaas. Dat is smullen! Ook de Streekmarkt Doezastraat in Leiden is ieder jaar weer de perfecte plek om al het lekkers uit het Land van Wijk & Wouden te proeven. En fietsliefhebbers doen mee aan de Polderdag en komen zo ook op verschillende boerderijen. Aan het einde van de zomer zijn de Leidse Hooidagen het perfecte moment om naar buiten te gaan en te genieten van de polders.

Kijk op de pagina zomer voor alle informatie en tips.

Geknotte wilgen & winterse stoofpotten

In de winter lijkt het rustig op de boerderij, maar niets is minder waar. De winter is het seizoen voor onderhoud aan de stallen, het erf maar zeker ook natuuronderhoud. Fruitbomen snoeien, wilgen knotten, sloten en poelen uitbaggeren, insectenhotels bouwen, bloembollen poten of onderhoud aan houtwallen. Allemaal winterklussen waarbij veel boerderijen wel wat hulp kunnen gebruiken. Dus geef je op voor de natuurwerkdagen op de boerderij voor een actieve dag in de buitenlucht. De boerenlandpaden zijn, zeker als het land bevroren is, een aanrader, ook in de winter! Ondertussen vragen de dieren die op stal staan ook de nodige tijd voor de dagelijkse verzorging. En op het land groeien nog enkele groentes; wortel, pastinaak, boerenkool zijn bekende wintergroenten.

Kijk op de pagina winter voor alle informatie en tips.