Appels en peren

Langzaam gaat de zomer over in de herfst en dan zijn de appels en peren rijp om geplukt te worden. De appelplukdagen trekken ieder jaar weer meer publiek. Hou de Agenda in de gaten, waar en wanneer de Appelplukdagen zijn. Wie tijdens een wandeling of fietstocht door het Land van Wijk & Wouden goed rondkijkt ziet vanaf juli tot begin oktober over het rijpe fruit hangen. Vraag het even aan de boer, misschien mag je wel een appeltje plukken.

Fruitboomverzorger Frans Janssen onderhoudt verschillende hoogstamboomgaarden in het Land van Wijk & Wouden. Van de appels maakt hij echte appelsap. Wel eens geproefd? De smaak is zo lekker omdat alleen het fruit direct van de boom wordt gebruikt en er niks aan het sap wordt toegevoegd. Je proeft de originele appelsmaak.

Kijk in de Agenda voor de Appelplukdagen

Lees voor meer informatie het verhaal over Het geheim van de hoogstamboom.

 

… en heel veel jam

In de boerenkeuken wordt veel groente en fruit verwerkt tot jam, sap en houdbare groente. Ga ook in deze periode naar de boerderijwinkels om al dat lekkers te proeven.

Kijk op de kaart #koopbijdeboer en ontdek heel veel leuke adressen in de regio.

 

Molens en gemalen

Het Land van Wijk & Wouden ligt ruim onder de zeespiegel, maar dankzij de grote poldergemalen kan je er wel gewoon op je racefiets – niet je waterfiets – doorheen. Lees het verhaal van de watersysteembeheerder Henry Wolswijk, hij vertelt hoe hij je voeten droog houdt!

Benieuwd hoe dat vroeger ging, toen er nog geen grote gemalen waren? Lees dan het verhaal over het temmen van de waterwolf.

Veel windmolens zijn in de loop van de jaren verdwenen, wie tijdens een wandeling door de polder goed oplet kan vaak nog zien waar ze hebben gestaan. Lees het verhaal over de verdwenen molens van Zoeterwoude en ga op molenjacht.

Molenviergang in Aarlanderveen

Natuurlijk is het helemaal geweldig om op een mooie herfstdag de molens aan het werk te zien. Wandel tip! Neem het Pad van Kempenaar en bewonder de enige nog werkende molenviergang in de wereld.

Kijk voor meer informatie over de wandelroute Pad van Kempenaar op de website van Landschapsfonds Holland Rijnland.

Lees alles over de Molenviergang in Aarlanderveen.

Poldervraag: Wat doet een gemaal?

Een gemaal pompt water uit de laag gelegen polder omhoog naar het hoger gelegen boezemkanaal. Gemaal Palenstein bemaalt de Zoetermeerse polders. Het gemaal kan 110.000 liter water per minuut wel 580 meter omhoog pompen. Hoe dat vroeger ging is nog goed te zien bij de Molenviergang in Aarlanderveen, de enige nog werkende molenviergang in de wereld. De polder aan de Westzijde van Aarlanderveen wordt bemalen door maar liefst vier molens. Deze molens vormen samen een watertrap waarlangs het water omhoog wordt getransporteerd. wereld. Trapsgewijs malen de molens het overtollige polderwater steeds 1.25 meter hoger uit de polder naar de Oude Rijn.