Koeiendans

In de lente, als het gras lang genoeg is en de grond droog, mogen de koeien de wei in na een hele winter binnen te hebben gezeten. Ze springen, draaien rondjes en trekken sprintjes in de open wei, ze doen even helemaal gek van blijdschap. Zoveel enthousiasme, dat werkt aanstekelijk, en jij kan daar bij zijn! Hou de agenda van Kidsproof en Land van Wijk & Wouden in de gaten, want een koeiendans wordt vaak pas kort van te voren aangekondigd. Het is namelijk van het weer afhankelijk wanneer de koeien weer naar buiten gaan. Het weiland moet droog genoeg zijn en er moet voldoende lekker vers gras zijn om te eten, pas dan gaan de dames graag naar buiten.

Kijk voor meer informatie op de pagina Koe Alert.

Poldertip: Koeiendans Online

Nu al zin in een vrolijke koeiendans? Bekijk de pagina Koeiendans Online.

Poldervraag: Hoeveel melk geeft een koe?

Koeien geven alleen melk na de geboorte van een kalf. Het kalfje mag een paar dagen drinken bij zijn moeder, waarna het kalfje samen met zijn vriendjes en vriendinnetjes opgroeit in een andere wei. De koe geeft dan nog 10 tot 12 maanden melk. Omgerekend zo’n 35 pakken per dag! Na 300 dagen melken krijgt de koe twee maanden rust, zodat ze weer helemaal fit is voor het volgende kalfje.

Poldervraag: Wat is graskaas?

Wist je dat ongeveer 6 weken nadat de koeien voor het eerst naar buiten zijn gegaan de lekkere romige graskaas in de boerderijwinkels te koop is. Ga dan nog eens terug naar de boerderij waar je naar de koeiendans hebt gekeken. Graskaas is een heerlijke zachte en romige boerenkaas.

Lees voor meer informatie het verhaal over Kaas van wereldklasse.

 

Boerenland voor weidevogels

Ook zo’n leuk avontuur in de polder beleven, maar liever wandelen? Dan vragen we je nog even geduld te hebben. Vanaf 15 juni gaan de boerenlandpaden weer open voor publiek. Vanaf 15 maart tot 15 juni zijn deze paden gesloten om te zorgen dat de weidevogels rustig kunnen broeden. Grutto’s en andere weidevogels hebben vochtige grond en bloemrijke weides nodig om te overleven. En liefst een stuk weiland dat onder water staat met een eilandje.

Natuurlijk zijn er ook in het broedseizoen nog voldoende wandel mogelijkheden. Je loopt dan niet door het boerenland maar langs het boerenland.

Lees voor meer informatie het verhaal over Wandelen tussen de weidevogels.