De voordelen van streek

Streekproducten zijn goed voor de streek; als je lokaal snackt, investeer je in boeren en ondernemers die je kent of kunt leren kennen. Je draagt bij aan de identiteit, het landschap en de cultuur van het Land van Wijk & Wouden. De streekproducent is vaak wat minder grootschalig; gemaakt met wat meer aandacht, zonder kunstmatige stoffen, op een milieuvriendelijke manier.

Boeren Leidse kaas met sleutels, product uit de streek met beschermde oorsprongsbenaming. Foto: Marijke Langeveld

Boter, kaas en eieren

Het landschap in de streek is van oudsher bekend om de kaasmakerij en de wereldkwaliteit boter. De boeren in de streek houden koeien, maar ook schapen, die grazen op een stevige grasmat. Op de boerderijen wordt onder andere melk, yoghurt, ijs, boter, eieren en kaas geproduceerd. Als je op de fiets springt ben je binnen no-time bij ze, om ambachtelijke kaas te snacken of om een stukje vlees of bijvoorbeeld wol te kopen; warm, pluizig en helemaal van hier. Hier lees je meer over kaas van wereldklasse, en over onze eigen schaapsherder in de polder!

 

Bijengoud

Nu je toch op de fiets zit: haal een potje honing uit het Land van Wijk & Wouden! Imkers houden bijen en die zorgen, samen met de wilde bijen, dat bloemen en fruitbomen in de regio worden bestoven. Je vindt honing van hier bij veel boerderijwinkels en streekwinkels. Zo kun je genieten van de lekkerste, kleverigste, zoete honing uit de buurt. Hier lees je meer over de functie van bijen in het Land van Wijk & Wouden.

Aardappels op volle grond in Gelderswoude. Foto: Martijn van der Nat

Plantaardig

In de drooggemaakte polders, zoals die in Hazerswoude en Kaag en Braassem, is veel akkerbouw en tuinbouw. De boeren telen er uien, aardappels, graan, bonen, spruiten, pompoenen, koolsoorten, asperges en meer. Maar de echte streekliefhebber weet dat je verder kunt kijken dan groente en fruit van de boer: ook in de vrije natuur kom je allerlei eetbaars tegen: bramen, vlierbloesem, hazelnoten, lisdodde en brandnetels bijvoorbeeld.

Sap

En als je ’s middags terugkomt van je rondje streekshoppen, dan plof je op de bank met een glas appelsap – natuurlijk van de hoogstamfruitbomen uit het Land van Wijk & Wouden. Die groeien al eeuwen in het gebied. Heel handig, omdat grazende koeien en schapen niet aan het fruit kunnen knabbelen. De hoogstambomen zijn een levend erfgoed, en jij als sapdrinker steunt heel direct het ecologisch beheer in de polder. Goed bezig! Hier lees je meer over de boomgaarden.

Wist je dat in onze streek ook wijn wordt gemaakt? Foto: Marijke Langeveld